Architectural Record BE - Building Enclosure

Reflections on Daylight

Design teams capture the unique qualities of sunlight employing innovative solutions that fulfill sustainability goals and create extraordinary effects.
Architectural Record
By Elizabeth Farrelly, Josephine Minutillo
 
Continuing Education
 

Learning Objectives - After this course, you should be able to:

  1. Describe daylighting strategies deployed at One Central Park and the Fondation Vincent van Gogh and discuss how they enhance user experience.
  2. Describe the components of the heliostat at One Central Park and explain the role of each.
  3. Explain how daylighting was introduced into the galleries of the Fondation without compromising conservation standards.
  4. Describe the electric illumination scheme devised for the Fondation and explain why LEDs were chosen as a light source.

Credits:

1 AIA LU/HSW
0.1 IACET CEU*
AAA 1 Structured Learning Hour
AANB 1 Hour of Core Learning
AAPEI 1 Structured Learning Hour
MAA 1 Structured Learning Hour
NSAA 1 Hour of Core Learning
OAA 1 Learning Hour
SAA 1 Hour of Core Learning
NLAA 1 Hour of Core Learning
NWTAA 1 Structured Learning Hour
 
This course can be self-reported to the AIBC, as per their CE Guidelines.

This course is part of the Daylighting Academy

Two design teams capture the unique qualities of sunlight—one for a development in Sydney (shown here), the other for a museum in Arles, France—employing innovative solutions that not only fulfill sustainability goals but also create extraordinary effects.

Doors used for cold storage operations are a specialty product designed for energy and workflow performance.

Photo © Murray Fredericks; One Central Park, Sydney, Ateliers Jean Nouvel

 One Central Park

One Central Park
Ateliers Jean Nouvel
With a dramatic cantilever and carefully coordinated sets of mirrors, a design team brings sunlight into a new development in Sydney.

Photo © Murray Fredericks

Fondation Vincent van Gogh

Fondation Vincent van Gogh
Fluor Architecture
Fluor Architecture's renovation of a 15th century building for the Fondation Vincent van Gogh d'Arles exploits the city's brilliant sunlight.

Photo © Fluor Architecture

 

Originally published in Architectural Record

Notice

Academies